Jakie zębatki założyć zeby na koło ładnie wchodził.... a i v-max dobry był ?
12/52 moze ? Niech sie inni wypowiedza bo nie jestem pewny.
raczej 10 lub 11 / 52 , albo jeszcze większą do tyłu ale przy takich zębatkach dobry vmax to będzie ok 70 - 75 , na 12/52 ok 85km/h
12/52 do 80 nie dojdzie przy 10 000 obr.
Macie dobry programik:
http://prudzinski1991.republika.pl/yamahatzrzebatki.xls
tylko nie wiem czy sie promień koła zgadza bo Tzr ma większe.
Mam 12/48 i v-max 100-105
Patryk1995 napisał(a):
Mam 12/48 i v-max 100-105
Ta, jak chuj. Ja mam 14/48 przy 70ccm i ja jeżdżę 100/105. Chyba że mówisz o licznikowych..
Z takimi zębatkami to koło 90 km/h i to już na czerwonym polu. Kacper, jeździłeś z tym przełożeniem na 49 cm3? bo sie zastanawiałem czy by ruszyło ;p
No jaha. Jeździłem na RMS'ie. Na 5tym biegu miało już problem, a 6stego biegu na prostej nie wbijałem nigdy, bo już nie uciągało. 6stka tylko jak z górki jechałem. Nie pamiętam jak z osiągami. Wiem, że v-max z górki to było do zera.
Ja mam peugeota Daniłko czyli mam 14/52 , leci mi teraz 80 km/h , nie wiem co się stało że tak słabo wyciąga
na 5 biegu mam powyżej 6 tys i wbijam 6 bieg dochodzi do 7-8 tys.... 8 tys to jest 80 km/h
Nie wiem może łańcuch ? bo mam dociągnięty na śrubie już na maksa xd czy zmieniac zębatki ?
Chodzi mi żeby leciał chociaż te 100 km/h
Poprawka dziś dostał trochę po dupie i licznik doszedł do tego znaczka (wiecie o co mi chodzi , na dole prędkościomierza ) na 10 tys. obrotach.
Czy to dobry wynik na zębatkach 14/52???
Ostatnio edytowany przez David11 (08-26-2013 12:31:27)
Siema pany. Przeglądając internety znalazłem na forum tzr ciekawy kalkulator umożliwiający odpowiednie dobranie zębatek do SERYJNEGO moto. Tam sobie to chwalili, ja za bardzo nie mam jak to sprawdzić
Oto link:
http://speedy.sh/XscJa/zebatkii.xls
Sprawdźcie i podzielcie sie jak to się sprawdza
Ps. Podepnę to także w pierwszym poście tego tematu.
Ja to mam już od jakichś 3 lat na dysku.
Taka róznica ze w tzr sa kola 17 cali. W xr6 16.. ale wyniki sa na prawde zblizone.
Nie złe nawet
huligan - liczysz prędkości przy danych obrotach silnika na danych zębatkach. W wierszu z obrotami wpisujesz obroty, niżej jakie masz zębatki, a w czerwonej tabelce samo pokazuje Ci prędkość.
Żeby liczyło Wam dla XR6, w każdej rubryce w czerwonej tabelce w której pokazuje prędkość jest takie coś (....3,6*2*3,14*0,31*......), zmieniacie 0,31 na 0,3 (bo tak mi wychodzi z obliczeń) i liczy dla XR6. Ale wszystko zależy od tego jakie macie opony z tyłu.
Ale mnie tu dawno nie było Fajnie tak przypomnieć sobie stare dobre czasy
A tak btw.:
Przemq dodawałem ten kalkulator kilka postów wyżej :p
Witaaam ;D
Mój v-max na zębatkach 13/52 wynosi 120km/h. Teraz chciałbym aby przyspieszenie było znacznie większe, ale i v-max oscylował w 100km/h.
Jakich zębatek będę potrzebował ?
Ostatnio edytowany przez xxxwtf (02-27-2015 16:31:08)
Na moje oko to żeś przesadził z tym 120, na takich zębatkach przy 11k rpm jest 100km/h więc jak już 110 max a nie 120, na przód wrzuć 12 ząbków i będzie dobrze.
Mierzone samochodem, wiec raczej nie przesadzam.
Nie mógł bym zamiast 12 zębów z przodu dać 56 na tył? (tylna jest koniecznie do wymiany, a przednia wygląda dobrze)
W ogóle taka mała zmiana da mi dużo do przyspieszenia ?
Ostatnio edytowany przez xxxwtf (02-27-2015 22:45:16)
1 ząb z przodu przelicza się na 3 z tyłu btw. najlepiej wymieniać napęd w całości
Ja słyszałem że na 1 z przodu to 4 na tył.
I tak jak mówi Lewan najlepiej wymieniać cały napęd od razu.
Wtedy będzie się identycznie zużywał a tak to całkiem nie zgranie.