#1 01-02-2009 19:49:45

adziu16
Murzyn wśród kierowców
Zarejestrowany: 01-02-2009
Posty: 44
Reputacja :  [+ 0/ -0 ]

Obrotomierz

Witam ,mam problem z obrotomierzem. Problem polega na tym że poniżej 2 tys. obrotów  obrotomierz nie działa ,kiedy dodam gazu znowu działa. Nie wiem czym jest to spowodowane ,może macie jakieś sugestie?? Jest to peugeot xr6 
                                                                                             Z góry dziękuje .

Offline

 

#2 01-02-2009 20:51:28

LordSebo
Żyjąca legenda forum
Zarejestrowany: 08-19-2008
Posty: 2245
Pojazd:: Peugeot xr6
Reputacja :  [+ 2/ -0 ]

Re: Obrotomierz

Nie wiem dokładnie ale może jest za małe napięcie i dlatego nie działa...
Jeżeli działa pod większym napięciem to nie jest spalony...
Obrotomierz jest w zasadzie miernikiem napięcia czym większe napięcie tym wyżej podnosi się wskazówka... Przy gaszeniu można zaobserwować że wskazówka spada z obrotów do 2tys. a potem nagle spada gwałtownie do zera...
                            >>to jest tylko moja sugestia nie musi być do końca prawdą<<

Offline

 

#3 01-02-2009 21:33:59

squt
Murzyn wśród kierowców
Zarejestrowany: 08-23-2008
Posty: 54
Pojazd:: W poszukiwaniu większego moto
Wiek:: 17
Reputacja :  [+ 0/ -0 ]

Re: Obrotomierz

Może poprostu obroty nie schodzą poniżej 2tys. Przeciesz na luzie moze miec takie obroty.

Offline

 

#4 01-02-2009 22:10:09

adziu16
Murzyn wśród kierowców
Zarejestrowany: 01-02-2009
Posty: 44
Reputacja :  [+ 0/ -0 ]

Re: Obrotomierz

Zgodzę się z kolegą LordSebo ,ponieważ akumulator jest na maxa padnięty img/smilies/smile .Dziękuje za twoja pomoc ,uważam że to na pewno to img/smilies/smile.  Bardzo dziękuję:)

Do squt : obroty od razu z ok 1.800 obrotów spadają do zera:)

Offline

 

#5 01-03-2009 10:20:25

Markooo92
Admin Wszechmogący ^^
Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 10-09-2008
Posty: 3378
Numer GG::
Pojazd:: The best MH RX 125 powerade by Honda :)
Wiek:: 22
Reputacja :  [+ 2/ -0 ]
Serwis

Re: Obrotomierz

Oczywiście to coś z prądem najprawdopodobniej z aku.

Jak ja podłączam motor pod prostownik to obrotomiesz cały szaleje, drga i wogóle img/smilies/smile


http://img10.imageshack.us/img10/3407/logobka.jpg
                       ^^Tak to jest to cudo^^

Offline

 

#6 01-03-2009 13:27:59

marcinsparco
Szybki i Wściekły
Skąd: WLKP
Zarejestrowany: 07-12-2008
Posty: 785
Pojazd:: XR6 '05 FL
Wiek:: 17
Reputacja :  [+ 2/ -0 ]
Serwis

Re: Obrotomierz

Dokładnie ;D Ostatnio ładowałem aku to obrotomierz i wskaźnik temp. wariuje.

Offline

 

#7 01-03-2009 19:11:55

adziu16
Murzyn wśród kierowców
Zarejestrowany: 01-02-2009
Posty: 44
Reputacja :  [+ 0/ -0 ]

Re: Obrotomierz

Dzięki chłopaki img/smilies/smile A może macie  jakąs radę na cieknący płyn z pompki od przedniego hamulca??Cieknie mi przez oring:)

Offline

 

#8 01-03-2009 19:47:34

LordSebo
Żyjąca legenda forum
Zarejestrowany: 08-19-2008
Posty: 2245
Pojazd:: Peugeot xr6
Reputacja :  [+ 2/ -0 ]

Re: Obrotomierz

ze zbiorniczka??? wymień uszczelkę img/smilies/big_smile albo tymczasowo możesz zrobić domowy trik że w ten rowek co wchodzi uszczelka włóż nitkę tak do o koła tak jak idzie uszczelka na nitkę uszczelkę. To podniesie uszczelkę do góry i wszystko uszczelni... ale to tylko tymczasowy trik . . . <fuszerka>img/smilies/big_smileimg/smilies/lolimg/smilies/big_smile

Ostatnio edytowany przez LordSebo (01-03-2009 22:39:25)

Offline

 

#9 01-03-2009 22:24:54

marcinsparco
Szybki i Wściekły
Skąd: WLKP
Zarejestrowany: 07-12-2008
Posty: 785
Pojazd:: XR6 '05 FL
Wiek:: 17
Reputacja :  [+ 2/ -0 ]
Serwis

Re: Obrotomierz

Tylko wymienić uszczelke img/smilies/smile

Offline

 

#10 01-03-2009 22:57:01

Markooo92
Admin Wszechmogący ^^
Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 10-09-2008
Posty: 3378
Numer GG::
Pojazd:: The best MH RX 125 powerade by Honda :)
Wiek:: 22
Reputacja :  [+ 2/ -0 ]
Serwis

Re: Obrotomierz

A ja mam pompę hamulcową od Malaguti ;P I hamulce są jak brzytwy img/smilies/wink


http://img10.imageshack.us/img10/3407/logobka.jpg
                       ^^Tak to jest to cudo^^

Offline

 

#11 01-09-2009 18:14:39

adziu16
Murzyn wśród kierowców
Zarejestrowany: 01-02-2009
Posty: 44
Reputacja :  [+ 0/ -0 ]

Re: Obrotomierz

Hmm tylko podobno takiego oringa to trudno dostać ,a jeżeli kupił bym nową pompkę to musze odpowietrzać???A ja tego nie lubię  / złe doświadczenia

Offline

 

#12 01-09-2009 18:41:10

Markooo92
Admin Wszechmogący ^^
Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 10-09-2008
Posty: 3378
Numer GG::
Pojazd:: The best MH RX 125 powerade by Honda :)
Wiek:: 22
Reputacja :  [+ 2/ -0 ]
Serwis

Re: Obrotomierz

Ja tam zatarłem pompę hamulcową img/smilies/tongue Ale jak odpowietrzałem w Hondzie NSR to na luzie 10min. i zrobione img/smilies/smile


http://img10.imageshack.us/img10/3407/logobka.jpg
                       ^^Tak to jest to cudo^^

Offline

 

#13 01-09-2009 18:44:44

LordSebo
Żyjąca legenda forum
Zarejestrowany: 08-19-2008
Posty: 2245
Pojazd:: Peugeot xr6
Reputacja :  [+ 2/ -0 ]

Re: Obrotomierz

no odpowietrzanie nie jest trudne img/smilies/big_smile

Offline

 

#14 01-09-2009 18:54:14

adziu16
Murzyn wśród kierowców
Zarejestrowany: 01-02-2009
Posty: 44
Reputacja :  [+ 0/ -0 ]

Re: Obrotomierz

hmm to jak w yo robicie:D??  JAk ja miełem speedfight-a to tragedia była:( A jak myślicie można znaleśc taki oring do pompki??

Offline

 

#15 01-09-2009 19:07:24

Markooo92
Admin Wszechmogący ^^
Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 10-09-2008
Posty: 3378
Numer GG::
Pojazd:: The best MH RX 125 powerade by Honda :)
Wiek:: 22
Reputacja :  [+ 2/ -0 ]
Serwis

Re: Obrotomierz

Przejedź się do prawdziwego serwisu motocyklowego i napewno coś skombinują img/smilies/smile

A co do odpowietrzania to tak:

- zalewamy zbiorniczek (może być otwarty)
- pompujemy pompą z 3 razy powoli ale solidnie (jak robiłem z kumplem 10 razy ale szybko to szło gorzej)
- po pompowaniu jedna osoba trzyma zacisniętą klamkę, a druga odkręca śróbkę odpowietrznika tak w tą i z powrotem o pół obrotu i po 1s zakręcamy
- jak zacznie lecieć sam płyn to już gotowe, ale musi tak troszkę mieć ciśnienie żeby sikał po odkręceniu odpowietrznika

Ja w RX-ie miałem całkowicie pusty układ hamulcowy i dlatego ciężko mi to szło, a dodatkowo tylni jak go kupiłem był niesczelny przy czujniku STOP-u i nie miałem wogóle hamulcy. Tak więc do serwisu udałem się o 2 w nocy żeby był mały ruch i miałem tylko silnik do hamowania img/smilies/big_smile

To było straszne img/smilies/big_smile

A jak kupisz pompę hamulcową to możesz zdjąć ten o ring i zamontować w swojej i bez odpowietrzania się obejdzie img/smilies/smile


http://img10.imageshack.us/img10/3407/logobka.jpg
                       ^^Tak to jest to cudo^^

Offline

 

#16 01-09-2009 20:35:57

marcinsparco
Szybki i Wściekły
Skąd: WLKP
Zarejestrowany: 07-12-2008
Posty: 785
Pojazd:: XR6 '05 FL
Wiek:: 17
Reputacja :  [+ 2/ -0 ]
Serwis

Re: Obrotomierz

adziu16 pokaż swoją maszynkę img/smilies/smile

Offline

 

#17 01-10-2009 11:04:50

Markooo92
Admin Wszechmogący ^^
Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 10-09-2008
Posty: 3378
Numer GG::
Pojazd:: The best MH RX 125 powerade by Honda :)
Wiek:: 22
Reputacja :  [+ 2/ -0 ]
Serwis

Re: Obrotomierz

Tak samo MrDangeours i cała reszta która nie zaprezentowała swoich motorków.


http://img10.imageshack.us/img10/3407/logobka.jpg
                       ^^Tak to jest to cudo^^

Offline

 

#18 01-10-2009 11:15:01

marcinsparco
Szybki i Wściekły
Skąd: WLKP
Zarejestrowany: 07-12-2008
Posty: 785
Pojazd:: XR6 '05 FL
Wiek:: 17
Reputacja :  [+ 2/ -0 ]
Serwis

Re: Obrotomierz

No i przede wszystkim rozsławiać to forum ;D

Offline

 

#19 01-10-2009 11:18:13

Markooo92
Admin Wszechmogący ^^
Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 10-09-2008
Posty: 3378
Numer GG::
Pojazd:: The best MH RX 125 powerade by Honda :)
Wiek:: 22
Reputacja :  [+ 2/ -0 ]
Serwis

Re: Obrotomierz

No choć teraz się troszkę ożywiło img/smilies/smile nareszcie. Oby tak dalej img/smilies/big_smile


http://img10.imageshack.us/img10/3407/logobka.jpg
                       ^^Tak to jest to cudo^^

Offline

 

#20 01-10-2009 11:39:10

Mateusz
Admin Wszechmogący ^^
Skąd: okolice Wa-wy
Zarejestrowany: 09-28-2008
Posty: 1017
Pojazd:: Motorhispania RX50
Wiek:: 19
Reputacja :  [+ 1/ -0 ]

Re: Obrotomierz

Niedorobionego nie będe pokazywał...


http://img40.imageshack.us/img40/9220/beztytuuxnr.png

Nie jeździj szybciej, niż Twój Anioł Stróż potrafi latać  ;]

Offline

 

#21 01-10-2009 12:08:31

Markooo92
Admin Wszechmogący ^^
Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 10-09-2008
Posty: 3378
Numer GG::
Pojazd:: The best MH RX 125 powerade by Honda :)
Wiek:: 22
Reputacja :  [+ 2/ -0 ]
Serwis

Re: Obrotomierz

A ja jaki mam? Napewno nie skończony. Też chcę pokazać innym że da się zrobić z syfu naprawdę jedną z najlepszych w PL Hiszpanek. img/smilies/big_smile Oczywiście za te włożone pieniądze mógł bym kupić nową, ale nie była by tak zrobiona jak moja. Tak samo jest z brykami, bo lepiej jeździć nowym Fiatem Punto, czy starszym BMW E39? Oczywiście wybór należy do Ciebie... img/smilies/wink

Wystarczy zrobić ładne fotki i motorek zupełnie inaczej wygląda img/smilies/smile Gdzieś z krajobrazem w tle img/smilies/trink39


http://img10.imageshack.us/img10/3407/logobka.jpg
                       ^^Tak to jest to cudo^^

Offline

 

#22 01-10-2009 15:32:58

Mateusz
Admin Wszechmogący ^^
Skąd: okolice Wa-wy
Zarejestrowany: 09-28-2008
Posty: 1017
Pojazd:: Motorhispania RX50
Wiek:: 19
Reputacja :  [+ 1/ -0 ]

Re: Obrotomierz

Teraz co najwyżej ze śniegiem w tle. Już mało zostało mi do skończenia, ale pokaże dopiero jak będzie perfekto, nie lubie odwalać roboty od tak sobie, musi być wszystko idealnie img/smilies/big_smile A gdybym miał taki wybór jak pisałeś to szczerze nie wiem co bym wybrał, to zależy od silnika, czyli serca auta img/smilies/big_smile A MH kupiłem tylko dlatego że jest to oryginalny motorek, jest ich mało w PL a ja lubie się wyróżniać img/smilies/big_smile Obiecuje że fotki będą w tym roku hehe img/smilies/big_smile

Ostatnio edytowany przez MrDangerous (01-10-2009 15:37:16)


http://img40.imageshack.us/img40/9220/beztytuuxnr.png

Nie jeździj szybciej, niż Twój Anioł Stróż potrafi latać  ;]

Offline

 

#23 01-10-2009 18:07:42

LordSebo
Żyjąca legenda forum
Zarejestrowany: 08-19-2008
Posty: 2245
Pojazd:: Peugeot xr6
Reputacja :  [+ 2/ -0 ]

Re: Obrotomierz

XR6 też jest mało a ludzie często je mylą i uznają xr6 i rx za jedno

Offline

 

#24 01-10-2009 18:35:51

adziu16
Murzyn wśród kierowców
Zarejestrowany: 01-02-2009
Posty: 44
Reputacja :  [+ 0/ -0 ]

Re: Obrotomierz

hmm to spróbuje wyjąc oring i poszukać po sklepach:) zawsze coś znajdę ,a co do mojego motoru ,to jak wstawi się fotki??



A i jeszcze jedno pytanko:) Czy macie takie różnice w prędkościach?? Czasem jedzie ok 95 i jest to jego max a czasem wyciska ok 105.Na czym możne polegać ta rozbieżność prędkości?? Kiedyś pamiętam przekręciłem którąś śrubkę w gaźniku to na luziku jechał 110  jednak kiedy kończyłem jazdę na pełnym gazie puszczałem manetkę ,zeszło na ok 2tys obrotów i chciałem wrócić na wysokie obroty to dławił się i prawie ze gasł:) no ale jakie wtedy  było przyspieszenie i prędkość:D hehe



Może możecie doradzić ,ponieważ nie działa u mnie rezerwa paliwa:( .Jest to wynik braku czujnika w kraniku. Nie wiem dlaczego ale miejsca gdzie powinny wchodzić kabelki są zagłuszone teraz moje pytanie-Czy jeżeli dokupię te przewody(o ile jest to możliwe) cz Bendę mógł je zamontować i Bedzie poprawnie działało:)


Nie pisz postu pod postem, a już napewno nie 3 pod sobą!!! Proszę używać opcji edytuj.
Edit by Markooo92

Offline

 

#25 01-10-2009 21:13:51

LordSebo
Żyjąca legenda forum
Zarejestrowany: 08-19-2008
Posty: 2245
Pojazd:: Peugeot xr6
Reputacja :  [+ 2/ -0 ]

Re: Obrotomierz

wyczyść i wyreguluj gaźnik...
mogą być zapchane dysze i raz idzie więcej a raz mniej paliwa...
innej sensownej odpowiedzi chyba nie widzę...

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo