#1 05-15-2009 13:50:33

Markooo92
Admin Wszechmogący ^^
Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 10-09-2008
Posty: 3378
Numer GG::
Pojazd:: The best MH RX 125 powerade by Honda :)
Wiek:: 22
Reputacja :  [+ 2/ -0 ]
Serwis

Blokada do 45km/h ;)

Witam, mam pytanko jak zrobić taką blokadę aby odcinała zapłon przy ok. 4-4.500 obr./min.

Wiem że SpeedHunter już nad tym pracuje img/smilies/big_smile

Obrotomierz to miernik napięcia tak? Czyli wystarczyło by podpiąć coś co przy tym napięciu wyłącza zapłon... niby nie trudne, ale trochę grzebania jest img/smilies/hmm

Co wy na to bo blokady kosztują powyżej 200zł i do tego nie jestem pewny czy można regulować kiedy ma odcinać zapłon... A kazdy moto ma inne osiągi...

Dzisiaj na dwupasmowej dałem buta żeby wyprzedzić autobus i tira, chciałem jeszcze samochody bo już miałem prędkość, patrzę a tu na końcu pasa psiarnia...

Zatrzymali mnie no i koleś coś gada że chyba jeżdżę więcej niż 50km/h bo bym tira nie wziął...
Trochę gadania że mój tak z górki bez wiatru pójdzie 60km/h no i mnie póścił img/smilies/tongue Tir miał 80km/h więc też już szybko jechał, a do tego teren zabudowany...

No jeszcze coś gadał, co mi się świeci z przodu bo obrysów nie zgasiłem, ale jak odszedł to wyłączyłem i zapomniał o tym img/smilies/tongue Do tylniej lampy nie miał sapów img/smilies/tongue


http://img10.imageshack.us/img10/3407/logobka.jpg
                       ^^Tak to jest to cudo^^

Offline

 

#2 05-15-2009 14:22:31

LordSebo
Żyjąca legenda forum
Zarejestrowany: 08-19-2008
Posty: 2245
Pojazd:: Peugeot xr6
Reputacja :  [+ 2/ -0 ]

Re: Blokada do 45km/h ;)

może jakiś opornik...
pomyślę i jak coś to narysuję schemat z odcięciem zapłonu i przełączaniem na inny obwód i przejściem zbędnego napięcia na masę...


ale nie mam pomysłu jak to zrobić... img/smilies/hmm

Offline

 

#3 01-08-2010 21:35:14

Markooo92
Admin Wszechmogący ^^
Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 10-09-2008
Posty: 3378
Numer GG::
Pojazd:: The best MH RX 125 powerade by Honda :)
Wiek:: 22
Reputacja :  [+ 2/ -0 ]
Serwis

Re: Blokada do 45km/h ;)

OK to jedziemy img/smilies/smile

Dzisiaj opiszę jak wykonać blokadę obrotów w domowych warunkach xD. Najtańsza blokada w sklepie kosztuje ok. 150zł. Robiąc ją sami wydamy niecałe 30zł, resztę przeznaczamy na benzynę ;].

Co będzie potrzebne?
-kabel
-kondensator napięcia 10uf najlepiej 35V link
-potencjometr pt15 (15-sto obrotowy) 10.000 OHM link
-przełącznik link jak widać mamy dość duży wybór przełączników, im mniej rzucający się w oczy tym lepiej ;]. Można też się pobawić i zrobić włącznik sterowany pilotem img/smilies/smile.
-kabel
-cyna i lutownica
-ewentualnie coś, co pozwoli nam "obudować" naszą blokadę.

Mając już wszystko bierzemy się do zabawy img/smilies/wink

Łączymy ze sobą wszystko tak jak na zdjęciu:

http://simson-umbau.de/Bilder/tutorials/tut557_pic640.jpg

Kabel A podłączamy do modułu (Trzeba dojść metodą prób i błędów.)
Kabel F to masa.
Potencjometrem regulujemy obroty, przy których zapłon zostanie "odcięty". V-max będzie zależał od tego jaką granice ustawimy.
Blokady za 150zł są tak samo skonstruowane, tyle że są one dużo droższe.

Blokadę składasz i używasz na własną odpowiedzialność img/smilies/tongue

Źródło: http://skutery-info.pl/phpbb3/viewtopic.php?f=40&t=1952


PS: kupuję te graty i będę próbował img/smilies/smile


http://img10.imageshack.us/img10/3407/logobka.jpg
                       ^^Tak to jest to cudo^^

Offline

 

#4 01-08-2010 23:05:31

szeva89
VIP
Skąd: Puławy
Zarejestrowany: 05-18-2009
Posty: 400
Pojazd:: Yamaha YZF R125
Wiek:: 17
Reputacja :  [+ 0/ -0 ]

Re: Blokada do 45km/h ;)

Dobry poradnik. Kiedyś spróbuje to zrobić


YAMAHA JEST BOGIEM>>>JAZDA NAŁOGIEM>>>TUNING PODSTAWĄ>>>STUNT ZABAWĄ

http://polskajazda.pl/Motocykle/Yamaha/YZF-R125/133926

Offline

 

#5 01-09-2010 12:26:13

Markooo92
Admin Wszechmogący ^^
Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 10-09-2008
Posty: 3378
Numer GG::
Pojazd:: The best MH RX 125 powerade by Honda :)
Wiek:: 22
Reputacja :  [+ 2/ -0 ]
Serwis

Re: Blokada do 45km/h ;)

Ja myślałem żeby takie gówienko w pudełku zrobić i powystawiać po 50zł img/smilies/big_smile


http://img10.imageshack.us/img10/3407/logobka.jpg
                       ^^Tak to jest to cudo^^

Offline

 

#6 01-09-2010 12:32:51

Łukasz
Admin Wszechmogący ^^
Skąd: Chełm
Zarejestrowany: 05-20-2009
Posty: 696969
Numer GG:: 3204278
Pojazd:: F4i
Wiek:: dwudziesty pierwszy.
Reputacja :  [+ 30/ -6 ]
Serwis

Re: Blokada do 45km/h ;)

Noo, dobry pomysł. Mi sie nie opłaca bo u mnie jeszcze rolek nie mają xD


http://desmond.imageshack.us/Himg821/scaled.php?server=821&filename=dsc0103ps.jpg&res=landing

Offline

 

#7 01-09-2010 19:18:26

Markooo92
Admin Wszechmogący ^^
Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 10-09-2008
Posty: 3378
Numer GG::
Pojazd:: The best MH RX 125 powerade by Honda :)
Wiek:: 22
Reputacja :  [+ 2/ -0 ]
Serwis

Re: Blokada do 45km/h ;)

Ok, kupuję wszystko po 10sztuk, będzie ładnie opakowane w plastikowej puszce. img/smilies/wink Co z tego wyjdzie zobaczymy img/smilies/big_smile

Koszt 10 blokad - 63,4zł włącznie z przesyłkami.

Koszt 1 blokady - 27,54zł włącznie z przesyłkami

Dlatego lepiej kupić od razu hurtem img/smilies/smile

Jeśli będzie działać bez zastrzeżeń ktoś chętny na kupno za 20zł gotowej blokady?


http://img10.imageshack.us/img10/3407/logobka.jpg
                       ^^Tak to jest to cudo^^

Offline

 

#8 01-09-2010 19:54:57

Karol
CwAnIaK ;>
Skąd: Biała Piska
Zarejestrowany: 06-03-2009
Posty: 210
Pojazd:: Niedługo NSR 125
Wiek:: 15
Reputacja :  [+ 0/ -0 ]

Re: Blokada do 45km/h ;)

Możliwe , że ja ;]

Offline

 

#9 01-09-2010 22:33:17

marcinsparco
Szybki i Wściekły
Skąd: WLKP
Zarejestrowany: 07-12-2008
Posty: 785
Pojazd:: XR6 '05 FL
Wiek:: 17
Reputacja :  [+ 2/ -0 ]
Serwis

Re: Blokada do 45km/h ;)

Mi kiedyś kolega o tym gadał ale zapomniał gdzie to było xD Sam jestem ciekawy czy coś z tego wyjdzie, z ciekawości chyba w poniedzialek kupie pierdołki i w ferie poskładam img/smilies/big_smile

Offline

 

#10 01-09-2010 22:51:49

Markooo92
Admin Wszechmogący ^^
Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 10-09-2008
Posty: 3378
Numer GG::
Pojazd:: The best MH RX 125 powerade by Honda :)
Wiek:: 22
Reputacja :  [+ 2/ -0 ]
Serwis

Re: Blokada do 45km/h ;)

Ja już kupiłem wszystkiego po 10 sztuk, będzie to w plastikowej puszce, jak co to bedę miał gotowce img/smilies/tongue


http://img10.imageshack.us/img10/3407/logobka.jpg
                       ^^Tak to jest to cudo^^

Offline

 

#11 01-12-2010 15:15:22

marcinsparco
Szybki i Wściekły
Skąd: WLKP
Zarejestrowany: 07-12-2008
Posty: 785
Pojazd:: XR6 '05 FL
Wiek:: 17
Reputacja :  [+ 2/ -0 ]
Serwis

Re: Blokada do 45km/h ;)

Byłem wczoraj w elektronicznym i nic nie dostałem wszystko na zamówienie, albo będzie za ok. 1.5 tyg bo wszystko wyczyszczone img/smilies/sad Na jutro kolega poszuka może coś znajdzie w swoim zbiorze pierdołek elektronicznych img/smilies/big_smile Jestem ciekawy pod który kabelek od modułu trzeba sie podpiac, intuicja podpowiada że pod ROSSO czyli czerwony, być moze sie myle.
Oznaczenia kabelków:
Bianco-biały
Rosso-czerwony
Verde-zielony
Stop- ?? nie mam pojecia co to jest, może wypowie sie ktoś kto wie img/smilies/smile
Fotka pogladowa cewkomodułu Ducati Energia
http://photos03.allegroimg.pl/photos/oryginal/834/94/56/834945647_1

Offline

 

#12 01-12-2010 17:54:53

Markooo92
Admin Wszechmogący ^^
Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 10-09-2008
Posty: 3378
Numer GG::
Pojazd:: The best MH RX 125 powerade by Honda :)
Wiek:: 22
Reputacja :  [+ 2/ -0 ]
Serwis

Re: Blokada do 45km/h ;)

Wydaje mi się że pod czerwony img/smilies/tongue Nie mam pojęcia, trzeba będzie próbować img/smilies/tongue STOP, wygląda na odcinkę - może tu?  img/smilies/big_smile


http://img10.imageshack.us/img10/3407/logobka.jpg
                       ^^Tak to jest to cudo^^

Offline

 

#13 01-12-2010 21:51:01

KGalik
Żyjąca legenda forum
Skąd: Bystrzyca Kłodzka
Zarejestrowany: 10-27-2008
Posty: 859
Pojazd:: JetForce C-Tech
Wiek:: rocznik '94
Reputacja :  [+ 0/ -0 ]
Serwis

Re: Blokada do 45km/h ;)

Stop, a w sumie rysunek obok niego wskazuje na wyłącznik... img/smilies/tongue Może to zapłon ?


JetForce C-Tech 2007 rok, Leo Vince TT, Revo S-Type + inne -> black / subaru adriatic blue img/smilies/smile

Offline

 

#14 01-14-2010 13:41:56

marcinsparco
Szybki i Wściekły
Skąd: WLKP
Zarejestrowany: 07-12-2008
Posty: 785
Pojazd:: XR6 '05 FL
Wiek:: 17
Reputacja :  [+ 2/ -0 ]
Serwis

Re: Blokada do 45km/h ;)

Stop to pewnie masa na module czyli -, jakiś musi kabelek iśc na impulsator i pod tego trzeba sie podpiąc img/smilies/tongue żeby tak znaleźć schemat zastępczy modułu, to można by coś wywnioskować, sprawdzę multimetrem może coś wybadam img/smilies/big_smile

Offline

 

#15 01-14-2010 18:05:37

Markooo92
Admin Wszechmogący ^^
Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 10-09-2008
Posty: 3378
Numer GG::
Pojazd:: The best MH RX 125 powerade by Honda :)
Wiek:: 22
Reputacja :  [+ 2/ -0 ]
Serwis

Re: Blokada do 45km/h ;)

3 kable idą od impulsatora (iskrownika) img/smilies/tongue


Ja już mam wszystko co trzeba, muszę mieć teraz motor żeby sprawdzić czy to działa img/smilies/smile

PS: Czy można zatopić ten potencjometr i kondensator w silikonie? Silikon chyba będzie izolatorem co?

Chciałem do puszki nawalić sylikonu i w to włożyć ten potencjometr z kondensatorem img/smilies/smile


http://img10.imageshack.us/img10/3407/logobka.jpg
                       ^^Tak to jest to cudo^^

Offline

 

#16 01-14-2010 22:02:05

marcinsparco
Szybki i Wściekły
Skąd: WLKP
Zarejestrowany: 07-12-2008
Posty: 785
Pojazd:: XR6 '05 FL
Wiek:: 17
Reputacja :  [+ 2/ -0 ]
Serwis

Re: Blokada do 45km/h ;)

Myślę że można, ja wrzucę to w opakowanie po gumie do włosów, ważne zeby woda nie dostała się do potencjometra i kondensatora. Ja już zrobiłem, jutro zabieram się za podłączenie do moto img/smilies/smile Jutro prostownik i jechane img/smilies/tongue Miejmy nadzieję że wszystko będzie si img/smilies/smile

Offline

 

#17 01-15-2010 11:10:48

Markooo92
Admin Wszechmogący ^^
Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 10-09-2008
Posty: 3378
Numer GG::
Pojazd:: The best MH RX 125 powerade by Honda :)
Wiek:: 22
Reputacja :  [+ 2/ -0 ]
Serwis

Re: Blokada do 45km/h ;)

To dobrze, ja myślałem że to będzie choćby wielkości 5 złotówki ten potencjometr a u mnie może ma wielkość 1grosza img/smilies/big_smile Niepotrzebnie kupiłem takie duże puszki (natynkowe do prądu).

A sylikonem chciałem zalać najlepiej brązowym czy coś żeby nikt nie wiedział co jest w środku bo jeśli to będzie działać to sprzedaje to i nikt z dzieci neo nie może się dowiedzieć tajnej receptury img/smilies/smile XD


http://img10.imageshack.us/img10/3407/logobka.jpg
                       ^^Tak to jest to cudo^^

Offline

 

#18 01-16-2010 09:03:44

marcinsparco
Szybki i Wściekły
Skąd: WLKP
Zarejestrowany: 07-12-2008
Posty: 785
Pojazd:: XR6 '05 FL
Wiek:: 17
Reputacja :  [+ 2/ -0 ]
Serwis

Re: Blokada do 45km/h ;)

Witajcie! Wczoraj podłączyłem blokade do XR6 i co sie okazało że działa :> Podpięłem się pod czerwony przewód bo tylko przy nim miernik wykrywał mi zmienne napięcie, przejechałem się z 200metrów na blokadzie i od razu wyłączyłem żeby uwolnić reszte kucyków ;D Moto wkręca się do 6000rpm oczywiście bardzo mozolnie, czyli jest efekt img/smilies/tongue Ale chyba to ładnie opakuje i komuś sprzedam img/smilies/big_smile Opakowanie już pomalowane czeka na wiercenie i silnikonowanie img/smilies/big_smile Pozdro img/smilies/big_smile

Offline

 

#19 01-16-2010 11:23:32

szeva89
VIP
Skąd: Puławy
Zarejestrowany: 05-18-2009
Posty: 400
Pojazd:: Yamaha YZF R125
Wiek:: 17
Reputacja :  [+ 0/ -0 ]

Re: Blokada do 45km/h ;)

O no to dobrze że działa.


YAMAHA JEST BOGIEM>>>JAZDA NAŁOGIEM>>>TUNING PODSTAWĄ>>>STUNT ZABAWĄ

http://polskajazda.pl/Motocykle/Yamaha/YZF-R125/133926

Offline

 

#20 01-16-2010 12:55:41

Łukasz
Admin Wszechmogący ^^
Skąd: Chełm
Zarejestrowany: 05-20-2009
Posty: 696969
Numer GG:: 3204278
Pojazd:: F4i
Wiek:: dwudziesty pierwszy.
Reputacja :  [+ 30/ -6 ]
Serwis

Re: Blokada do 45km/h ;)

A ile pojedzie na tej blokadzie? Bo jak do 6000 rpm to pewnie z 60 km/h?


http://desmond.imageshack.us/Himg821/scaled.php?server=821&filename=dsc0103ps.jpg&res=landing

Offline

 

#21 01-16-2010 19:47:22

marcinsparco
Szybki i Wściekły
Skąd: WLKP
Zarejestrowany: 07-12-2008
Posty: 785
Pojazd:: XR6 '05 FL
Wiek:: 17
Reputacja :  [+ 2/ -0 ]
Serwis

Re: Blokada do 45km/h ;)

Nie powiem Ci bo wczoraj to sprawdzałem i doszedłem tylko do trzeciego biegu, nie patrzyłem na licznik, ale tak słabo wbija na te obroty ze szok img/smilies/tongue Teraz suszy mi sie opakowanie do Speed Limita img/smilies/big_smile

Offline

 

#22 01-16-2010 22:48:20

Markooo92
Admin Wszechmogący ^^
Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 10-09-2008
Posty: 3378
Numer GG::
Pojazd:: The best MH RX 125 powerade by Honda :)
Wiek:: 22
Reputacja :  [+ 2/ -0 ]
Serwis

Re: Blokada do 45km/h ;)

To dobrze, a kupiłeś dokładnie to co ja podałem wyżej czy coś innego?

Potencjometr 10.000 OHM

Kondensator 10uf 35V ???

I jeżeli chodzi o obroty to o ile się nie mylę potencjometrem regulujemy kiedy ma odcinać?


http://img10.imageshack.us/img10/3407/logobka.jpg
                       ^^Tak to jest to cudo^^

Offline

 

#23 01-17-2010 11:32:59

KGalik
Żyjąca legenda forum
Skąd: Bystrzyca Kłodzka
Zarejestrowany: 10-27-2008
Posty: 859
Pojazd:: JetForce C-Tech
Wiek:: rocznik '94
Reputacja :  [+ 0/ -0 ]
Serwis

Re: Blokada do 45km/h ;)

Cholera, trzeba będzie to do JetForce'a zmontować... img/smilies/big_smile Na nowy sezon tylko ładnie polutować, pociągnąć włącznik i będzie dobrze. :] Tak potencjometrem regulujemy kiedy odcina. :p


JetForce C-Tech 2007 rok, Leo Vince TT, Revo S-Type + inne -> black / subaru adriatic blue img/smilies/smile

Offline

 

#24 01-17-2010 15:29:12

marcinsparco
Szybki i Wściekły
Skąd: WLKP
Zarejestrowany: 07-12-2008
Posty: 785
Pojazd:: XR6 '05 FL
Wiek:: 17
Reputacja :  [+ 2/ -0 ]
Serwis

Re: Blokada do 45km/h ;)

Coś jest nie teges z moim potencjometrem bo musi być chyba ten 15 sto obrotowy, ja mam zwykły i tylko odcina przy 6k lub nie odcina wcale img/smilies/tongue Ale wydaje mi sie że PT15 będzie działał na sto pro img/smilies/smile Ważne żeby miał 10k Ohm a co do kondensatora to koniecznie 10uF i conajmniej 35V, ja mam 50V bo kolega nie miał innego, i działa img/smilies/smile
Taki mam potencjometr :
http://photos05.allegroimg.pl/photos/oryginal/871/59/29/871592938
Marek jaki Ty zamówiłeś?

Offline

 

#25 01-17-2010 18:42:22

Markooo92
Admin Wszechmogący ^^
Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 10-09-2008
Posty: 3378
Numer GG::
Pojazd:: The best MH RX 125 powerade by Honda :)
Wiek:: 22
Reputacja :  [+ 2/ -0 ]
Serwis

Re: Blokada do 45km/h ;)

A więc ja kupiłem takie graty:

Kondensator:
http://www.allegro.pl/item872050277_kon … audio.html

Potencjometr:
http://www.allegro.pl/item858595449_pot … _2szt.html

Puszka img/smilies/big_smile
http://www.allegro.pl/item860100447_pus … _fvat.html

Muszę kabel kupić jeszcze i zaczynamy produkcję img/smilies/smile


http://img10.imageshack.us/img10/3407/logobka.jpg
                       ^^Tak to jest to cudo^^

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo