witam!
ostatnio na CPN-ie kiedy tankowałem mój motorek podjechał gościu chyba RS-ką i do swojej maszyny malał benzynę 98 . myślę pogięło go! ja leję 95 więc mnie to zaciekawiło...
czy on nie wiedział co robi czy to było specjalnie? co Wy o tym myślicie? na 98 może byłby mocniejszy ale na jak długo?
Ostatnio edytowany przez przemekurb (07-02-2009 20:06:24)
Ja na benzynie nie oszczędzam A różnica w cenie nie jest wielka
Odkąd jeżdze moją MH zawsze leje 98
Na pewno jest jakaś różnica, więcej oktanów= dłuższa eksploatacja
20 groszy na litrze to nie jest dużo
Jakby się ktoś pytał to zawsze leje Shell V-Power, lub Verve
Przy małej pojemności nie ma różnicy to jakie lejesz paliwo. Chyba że masz na maxa tun. Wg. mnie można lać benzynę 98 w samochodach z silnikami powyżej 2 litrów, bo inaczej nie ma to znaczenia. Kiedyś mieliśmy Citroena który żeczywiście lepiej jeździł na 98 i taką miał zalecaną w instrukcji, ale to dziwoląg a nie samochód (silnik 1,6).
Ja leję zawsze 95, od czasu gdy kumpel zalał do NSR 50 Shell- VPover Racing 100 oktanów i moto wogóle nie trzymało obrotów. Tankuję na Orlenie bo mam blisko, lubię tą stację i ładne tam są kasjerki
Ja leje 95, ale kolega do Roxa 70ccm leje 98 bo rzeczywiście idzie lepiej
To co chcesz 95 lub 98 wybór należy do ciebie bo to jest bez różnicy, ja tankuje 98 a jak mam mało kasy to 95
Moim zdaniem na 98 jest lepsza reakcja na gaz...
ale z osiągów za bardzo nic nie da...
ja leje najczęściej 98 jak zapomnę to 95...
kiedyś mi ojciec opowiadał. jechał z Niemiec do Polski polonezem 1,6. na CPN-ie zatankował do pełna 98-ką. cieszył sie jak dziecko bo na prostej drodze jechał 150km\h .kiedy dojechał do domu to wszystko było git. następnego dnia próbuję go odpalić- nic. zadzwonił po lawetę i do mechanika. po oględzinach mechanik stwierdził ze silnik do wymiany. wtryski wypalone, pierścionki wytarte, korbowody ponaciągane....
nie chce żeby i mnie coś takiego sie zdarzyło. historia lubi się powtarzać.
Ostatnio edytowany przez przemekurb (07-03-2009 09:21:57)
Ja też nie czuję, ale nie w większych pojemnościach to może robi różnice Co do niemieckiego paliwa to mają lepsze, i to o wiele, jak kiedyś zatankowaliśmy TDI w Niemczech to chodził bardziej stabilnie i miał lepsze kopytko, spalanie takie same
no w niemczech są inne standardy paliwowe. a tak wogle to przy naszej poj. to 98 nic nie da
Ostatnio edytowany przez danilko332 (09-03-2009 16:23:36)